Het idee                                                   

                                              

Het idee voor de omroep ontstond in 1951, tijdens het bezoek van de carnavals vereniging “De Tempeleers” en de Carnavalsprins aan de patiënten van het toenmalige ziekenhuis Sint Annadal. Adjudant van de prins, Jack Retrae ontdekte in de portiersloge een microfoon en omroepinstallatie. Hij bedacht dat die apparatuur niet alleen geschikt was om er personen mee op te roepen, maar ook om er een gezellig verzoekplatenprogramma mee te maken. Zijn toenmalige verloofde Ton zag dat idee wel zitten en kwam met het voorstel om zelf een kinderprogramma te presenteren als ‘tante Ton’. In de eerste week van augustus 1951 werd een proefuitzending van een half uur gehouden. De reacties logen er niet om! De zondag na de eerste proefuitzending bleken er maar liefst 80 aanvragen voor een plaatje te zijn ingezonden

 

De eerste uitzending

 

Op 2 september 1951 besloot men officieel te starten. De eerste jaren was dat iedere zondag een hele verhuizing, want er was wel een omroepinstallatie maar geen muziekinstallatie in het ziekenhuis. Iedere keer moesten de platenwisselaar en de platen naar het ziekenhuis worden gesjouwd. Dat gebeurde door Jack in enkele kistjes achterop de fiets.

 

Sportuitzendingen vanuit het Geusseltstadion

 

In 1957 kreeg Annadal een nederlandse primeur toen werd begonnen  met een sportprogramma, waarin They Sleebe (†) en Dolf Heemskerk (†) de rechtstreekse verslagen verzorgden van de thuiswedstrijden van “us M.V.V.-ke’.

 

Een eigen studio

 

Door medewerking van het ziekenhuis werd het mogelijk om in 1961 een permanente studio in het hospitaal te openen. De moderne apparatuur bood steeds meer mogelijkheden om grotere producties te vervaardigen (o.a. carnavalszittingen en reportages van stedelijke gebeurtenissen). In de periode 1980 / 1981 werd een gedeelte van het ziekenhuis verbouwd en hierdoor kreeg de studio een nieuwe en nog grotere ruimte ter beschikking. Deze nieuwe studio werd op zondag 30 augustus 1981 geopend, tevens het afscheid van de Retrae’s van de “Vrolijke Medicijnen”.

 

 

Oprichting van de Stichting S.V.M.O.M.

 

Om het voortbestaan van de “Vrolijke Medicijnen” te garanderen, werd besloten om het vrijwilligersteam onder te brengen in een stichting, welke op 11 december 1985 werd opgericht onder de naam: “STICHTING VROLIJKE MEDICIJNEN-OMROEP MAASTRICHT”

Geschiedenis